Projects

/

Private Architecture

/

Court Fort

Court Fort

Project Client

Tanya Khambholja & Sahil Shah

Project Type

Work Space

Location

Ahmedabad

Project Status

Ongoing

Area

100 Sq Mt

Desgined for an Urban Farmer, the home-like workspace is situated on the outskirts of the city of Ahmedabad. Farming being the primary use of this land, the structure has been optimally designed with a limited footprint, allowing most of the land to be used for cultivation. Schematically, the structure is designed like an introverted fort, secretly opening into a private courtyard facing south, that encompasses the workspaces and protects the walls from direct sunlight. As a practicing urban farmer, the client also required some space to open up to the farm where one could gather and discuss, conduct workshops and training sessions for young adults. For the same, the north west corner of the building is carved into to create a mini-ampheteater looking onto the farm, while also protecting the west elevation with a large overhang.

The loadbearing exposed brick wall creates the cozy internal work spaces while a reinforced cement concrete pitch roof shades and humbly sits on top. The walls are finished with lime from the inside, keeping the structure and the infill distinctly different and highlighting the structural system of the space. The Court Fort is a project that weaves in the programmatical requirements of a home-like workspace while consciously reducing footprint and using orientation and axis to its climatic advantage.

 

Previous Project
Through & Through
Next Project
इर्द गिर्द : In Circles